Noticias A.C. ALCALDE XIFRÉ - Associació Cultural Alcalde Xifré

Anar a la cistella
UNITATS
UNITATS
Anar a la cistella
Anar al Contingut

- RECULL FOTOGRÀFIC NOVA SENYALITZACIÓ AL REFUGI DE LA GUERRA CIVIL

Associació Cultural Alcalde Xifré
Publicat per en ACTES ·
L’acte commemora que fa 79 anys que Badalona va partir el pitjor bombardeig de la seva història.
Aquest pròxim divendres, 30 de juny, a les 18 hores, s’inaugurarà un tòtem de senyalització del Refugi de la plaça de la Vila. Es tracta d’un faristol que quedarà col·locat de manera fixa, en el qual s’expliquen les dades bàsiques d’aquest refugi, construït durant la Guerra Civil per fer front als atacs aeris de l’aviació italiana, amb base a l’illa de Mallorca, aliada del bàndol franquista. L’acte comptarà amb la presència del primer tinent d’Alcaldia, Oriol Lladó, i de la directora del Museu de Badalona, Margarida Abras.
Amb aquest acte, l’Ajuntament commemora que fa 79 anys que Badalona va patir el pitjor bombardeig de la seva història. Tal com explica l’historiador Joan Villarroya en el llibre Badalona sota les bombes, 1936-1939 (publicat pel Museu de Badalona el 2017), aquell 30 de juny de 1938, es va sentir un fort soroll de motors d’aviació i “de cop començaren a xiular les bombes que en pocs minuts van omplir de dol la nostra ciutat”. En total es van llançar 120 bombes que van caure a la zona industrial de la façana marítima i a diversos punts del barri del Progrés. A banda de considerables destrosses materials, l’atac va causar 65 morts, 51 ferits greus i 187 ferits lleus.

Després de l’acte inaugural, els assistents que ho desitgin es podran desplaçar fins a l’antiga fàbrica i actual Institut La Llauna que va ser un dels edificis afectats pel bombardeig, on l’Associació Alcalde Xifré ha organitzat un acte de record amb una conferència sobre el tema, a càrrec de Joan Villarroya, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
sense comentaris

Tornar al contingut